Wat is het verband tussen BMI, vruchtensap en een gezonde levensstijl?

Er wordt vaak heel wat gedebatteerd over de impact van onze drankenkeuze op ons lichaamsgewicht, waarbij vooral het suiker- en energiegehalte van deze dranken onder vuur komt te liggen. In tegenstelling tot wat enkele overheidsorganisaties suggereren, toont een recente observatiestudie aan dat de consumptie van vruchtensap statistisch samengaat met een lagere Body Mass Index (BMI). 

Het Food4Me-onderzoek, gefinancierd door de Europese Commissie,  evalueerde aan de hand van een grootschalige voedingsenquête de eet- en drinkgewoonten van 1441 Europese volwassenen in zeven Europese landen. De deelnemers gaven online ook informatie door over hun lichaamsgewicht, lengte en tailleomtrek.  

De resultaten toonden aan dat het drinken van vruchtensap – samen met het eten van vette vis, polyonverzadigde vetten, noten, zuivel, volkorengranen, vezels, fruit en groenten – sterk samenhangt met een lagere BMI. Andere factoren, zoals een sedentaire levensstijl, gaan dan weer vaak samen met een hogere BMI.  

Samen wijzen deze onderzoeksresultaten op het belang van onze algemene voedings- en levensstijl om ons gewicht onder controle te houden. In tegenstelling tot wat vaak werd gedacht, past het drinken van vruchtensap in een gezond voedingspatroon dat ons eerder helpt dan hindert om op gewicht te blijven. 

Referenties
[1] Celis-Morales C et al. (2017)

Correlates of overall and central obesity in adults from seven European countries Findings from the Food4Me Study. Eur J Clin Nutr.