Fens 2019: Nieuw onderzoek naar voordelen 100% sinaasappelsap gepresenteerd op Europees voedingscongres

Nieuw bewijs gepresenteerd op het 13e FENS-congres (Federation of European Nutrition Societies) bevestigt dat 100% sinaasappelsap positief of neutraal is in relatie tot obesitas en cardiovasculaire gezondheid. Hesperidine, een weinig bekende citruspolyfenol aanwezig in 100% sinaasappelsap, komt steeds meer onder de aandacht in de wetenschappelijke gemeenschap, wat deskundigen verraste, omdat studies data opleveren over de gunstige effecten op het menselijk lichaam.

Nieuw onderzoek naar 100% sinaasappelsap voordelen gepresenteerd op het grote Europese voedingscongres 

Nieuw bewijs gepresenteerd op het 13e FENS-congres (Federation of European Nutrition Societies) bevestigt dat 100% sinaasappelsap positief of neutraal is in relatie tot obesitas en cardiovasculaire gezondheid. Hesperidine, een weinig bekende citruspolyfenol aanwezig in 100% sinaasappelsap, komt steeds meer onder de aandacht in de wetenschappelijke gemeenschap, wat deskundigen verraste, omdat studies data opleveren over de gunstige effecten op het menselijk lichaam. Afgevaardigden op dit belangrijk Europees voedingscongres hoorden dat 100% sinaasappelsap een belangrijke bron van hesperidine is - een natuurlijke citrussamenstelling met het potentieel om een normale bloeddruk te helpen handhaven. Ander onderzoek dat op de conferentie werd gepresenteerd, toont aan dat het drinken van een dagelijks glas sinaasappelsap het lichaamsgewicht niet verhoogt, zoals sommigen vreesden. Het FENS-congres, dat in Dublin werd gehouden, was de plaats voor verschillende posterpresentaties over onderzoek naar vruchtensap en een speciaal symposium met academische sprekers uit Duitsland, Canada en het Verenigd Koninkrijk. 

Hesperidin - de nieuwe vitamine C? 
Sinaasappelsap staat bekend om zijn rijke vitamine C-gehalte, maar bevat ook minder bekende natuurlijke verbindingen die de gezondheid ten goede kunnen komen, bijvoorbeeld met de focus op de gezondheid van de bloedvaten. Nieuwe gegevens van meer dan 350 fruitverwerkende bedrijven wereldwijd, verzameld door onafhankelijke auditors van SGF International, laten zien dat een gemiddeld glas sinaasappelsap een rijke bron van hesperidine is - een polyfenol dat uniek is in citrusvruchten en sappen. In klinische proeven heeft de inname van hesperidine geleid tot een aanzienlijk lagere bloeddruk, waarschijnlijk door het verbeteren van het vermogen van de bloedvaten om te ontspannen. 

In een reactie op het nieuwe hesperidinebewijs dat op de FENS-conferentie werd gepresenteerd, zei medeauteur Professor Ralf Schweiggert van de Geisenheim Universiteit: "Het aanbod van hesperidine in natuurlijk sinaasappelsap is zeer breed, wat de vraag doet rijzen of we in de toekomst sinaasappelvariëteiten en sapmethodes zouden kunnen kiezen die het hoogste hesperidinegehalte leveren. Gezien het opkomende bewijs over vasculaire gezondheid en het feit dat hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten en beroertes verhoogt, kan dit ten goede komen aan diegenen die regelmatig sinaasappelsap drinken".   

Maakt het drinken van sinaasappelsap je dik? 
In ander onderzoek dat op het FENS-congres werd gepresenteerd, werd een meta-analyse uitgevoerd om te testen of het dagelijks drinken van sinaasappelsap het risico op gewichtstoename bij volwassenen verhoogt. Zeventien gecontroleerde klinische studies, waarbij meer dan 200 deelnemers betrokken waren, werden in de literatuur gevonden. Deze testen testten de dagelijkse consumptie van 100% sinaasappelsap gedurende 4 tot 12 weken, bij een inname variërend van 250 tot 500 ml (2-3 glazen) per dag. De resultaten toonden geen statistische impact van de dagelijkse consumptie van sinaasappelsap op het lichaamsgewicht, waardoor de angst voor het risico op obesitas bij mensen met een dagelijks glas sap afneemt. 

Auteur, Dr Carrie Ruxton, een Britse diëtist, gaf commentaar: "Een dagelijks glas 100% sinaasappelsap bevat slechts 60 calorieën, maar we krijgen vaak te horen dat we het niet moeten drinken omdat sommigen geloven dat de natuurlijke suikers ons dik kunnen maken. Integendeel, dit is niet waar en is duidelijk aangetoond in onze meta-analyse dat dit geen invloed heeft op het lichaamsgewicht, zelfs bij een inname tot 500 ml per dag, die de typische aanbevelingen overtreffen. Een 150 ml glas 100% sap per dag kan een goede bron zijn van vitamine C, plantaardige polyfenolen en kalium - dat de normale bloeddruk ondersteunt. Toch drinken de meeste mensen geen sap en de gemiddelde inname in Europa is 40-50 ml per dag. We moeten niet meer bang zijn voor sap; een klein dagelijks glas is prima". 

Is vruchtensap gewoon weer een suikerhoudende drank? 
De controversiële vraag of 100% vruchtensap moet worden geclassificeerd als een verwerkt fruit, of een suikerhoudende frisdrank werd besproken op een speciaal symposium op FENS. Professor John Sievenpiper, van de Universiteit van Toronto, benadrukte hoe de bezorgdheid over suikerhoudende frisdranken heeft geleid tot acties op het gebied van de volksgezondheid, zoals voedingsrichtlijnen, belastingen en reclamebeperkingen. 100% vruchtensap is hierbij betrokken, maar de suikers lijken zich anders te gedragen in het lichaam. Hij merkte op dat "In tegenstelling tot de met suiker gezoete dranken, 100% vruchtensap de neiging heeft om beschermende associaties op de gezondheid te hebben, zoals sterfte aan coronaire hart-en vaatziekten sterfte en beroertes - ondanks het feit dat er natuurlijke natuurlijke suikers inzitten. Het beschikbare bewijs suggereert dat, per saldo, 100% vruchtensap in de context van een evenwichtig, gewichtshandhavend dieet meer cardiometabolisch voordeel heeft dan schade zou kunnen berokkenen". 

Professor Ralf Schweiggert, van de Geisenheim Universiteit, maakte een overtuigende vergelijking tussen 100% sap en suiker gezoete dranken, waarbij hij opmerkte dat zuiver sap een complex scala aan voedingsstoffen levert, waaronder vitamine C, vitamine A en foliumzuur, die in verband zijn gebracht met gezondheidsvoordelen. Hij zei: "Daglange schommelingen in de bloedsuikerspiegel zijn meestal lager wanneer sinaasappelsap wordt geconsumeerd in vergelijking met suiker gezoete dranken. Dit zou te wijten zijn aan de polyfenol hesperidine, die de suikeropname uit het spijsverteringskanaal kan vertragen. Er zijn ook aanwijzingen dat hesperidine een positieve invloed kan hebben op de samenstelling van onze darmbacteriën en ook kan helpen om het lichaam van urinezuur te ontdoen, waardoor het ongemak bij gewrichten wordt verlicht en het ontstaan van jicht wordt vertraagd of zelfs voorkomen. Deze feiten vertellen me dat 100% sap niet als een 'suikerhoudende drank' moet worden geclassificeerd". 

Dr. David Vauzour van de Universiteit van East Anglia onderzocht een nieuw gebied voor vruchtensappolyfenolen - om zo een optimale cognitieve functie te ondersteunen. Hij merkte op: "Er is groeiend bewijs van menselijke en dierlijke studies dat citruspolyfenolen beschermende effecten hebben in de hersenen. Wij denken dat dit gebeurt omdat de polyfenolen in wisselwerking staan met onze darmbacteriën en worden veranderd in stoffen die direct gericht zijn op verouderende hersencellen en de bloedvaten die voedingsstoffen en zuurstof aan de hersenen leveren. Daarom wordt nu verondersteld dat citrusvruchtenflavonoïden een beschermende rol spelen tegen cognitieve achteruitgang en het potentieel hebben om de progressie van neurodegeneratieve ziekten te voorkomen".