Heeft vruchtensap een ontstekingsremmende werking?

Ontstekingen wijzen op stress in het lichaam, en er wordt algemeen aangenomen dat ze de pathofysiologie van aandoeningen zoals diabetes, insulineresistentie en hart- en vaatziekten beïnvloeden. 

Een interventiestudie in Brazilië onderzocht onlangs de impact van twee verschillende vetrijke maaltijden op ontstekingsmarkers. De maaltijden werden de ene keer met water geserveerd, en de andere keer met sinaasappelsap (een bron van antioxidanten). 

Tijdens een gerandomiseerde cross-overstudie met 55 gezonde vrouwen kreeg de helft van de groep een maaltijd die rijk was aan verzadigde vetzuren (goed voor 37,6% energie), terwijl de andere helft een maaltijd kreeg die rijk was aan mono-onverzadigde vetzuren (goed voor 56,3% energie). De vrouwen dronken 500 ml sinaasappelsap (testgroep) of 500 ml water (controlegroep) bij de maaltijd.  

De resultaten toonden aan dat een maaltijd die rijk is aan verzadigde vetzuren, ontstekingsreacties meer in de hand werkt dan een maaltijd met veel mono-onverzadigde vetzuren. Voor enkele ontstekingsmarkers (en dan vooral IL-17A) werd de negatieve impact van de verzadigde vetzuren echter gecompenseerd door het sinaasappelsap.  

Een kleinschalig laboratoriumonderzoek met 12 gezonde deelnemers toonde op zijn beurt aan dat een maaltijd met veel vetten en koolhydraten in combinatie met water of een glucoserijke drank de ontstekingsreacties stimuleert. Dit effect werd geneutraliseerd door sinaasappelsap te drinken bij de maaltijd. De onderzoekers suggereerden dat het sinaasappelsap de voedingsgerelateerde ontstekingsreactie wist te neutraliseren door de expressie van tolachtige receptoren te blokkeren en de endotoxemie af te remmen. Verder werd het drinken van sinaasappelsap geassocieerd met een 28-voudige toename van het promyelocytisch leukemie-eiwit (PML), dat een positieve rol zou spelen in het lichaam.  

De auteurs van deze studies concludeerden dat het drinken van sinaasappelsap kan helpen om voedingsgerelateerde ontstekingsreacties te neutraliseren en de expressie van kerneiwitten (zoals PML) voor de menselijke gezondheid te reguleren. Het is voorlopig wachten op grootschaliger onderzoek om de resultaten te bevestigen. 

Referenties

[1] Rocha DMUP et al. (2017)

Orange juice modulates proinflammatory cytokines after high-fat saturated meal consumption. Food Funct 8(12): 4396-4403

[2] Chaves DFS et al. (2017)

Proteomic Analysis of Peripheral Blood Mononuclear Cells after a High-Fat, High-Carbohydrate Meal with Orange Juice. J Proteome Res 16(11):4086-4092