Puur vruchtensap is geen 'suikerwater'

Download het volledige rapport onderaan het artikel.

Fruitjuicematters

In een nieuwe gerandomiseerde cross-overstudie, uitgevoerd in Duitsland, kreeg een kleine groep met 26 gezonde volwassenen ofwel een cafeïnevrije suikerhoudende drank (SHD) ofwel 100% sinaasappelsap (100% SS) te drinken. Het totale suikergehalte was voor beide dranken hetzelfde: de gemiddelde dagelijkse suikerinname voor de drankjes alleen lag op 112 g.

De dranken leverden 20% van de dagelijkse caloriebehoefte (energiebehoefte) van de deelnemers, wat overeenkomt met een inname van ongeveer 1,3 l per dag. Er werd gekozen voor deze hoeveelheid, omdat een hoge drankconsumptie tot wel 20% van de dagelijkse energievoorziening kan leveren. In werkelijkheid ligt de gemiddelde inname van 100% vruchtensap in Europa op minder dan 100 ml/dag. De aanbevolen inname ligt rond de 150-200 ml/dag.

Na twee weken was er een uitwasperiode van één tot twee weken, en daarna schakelden de deelnemers gedurende twee weken over op de andere drank. Tijdens de studie werden metingen uitgevoerd om de impact te evalueren op de glycemische regulatie, het urinezuurmetabolisme (een marker voor jichtrisico), het lichaamsgewicht en de darmmicrobiota.

De studie leverde de volgende resultaten op:

  • Na inname van beide dranken werden geen statistisch significante veranderingen vastgesteld in lichaamsgewicht, darmmicrobiota of insulinegevoeligheid (gemeten via een orale glucosetolerantietest). Er was dus geen sprake van enige negatieve invloed op deze markers.
  • De consumptie van 100% sinaasappelsap resulteerde in een aanzienlijk kleiner gebied onder de curve voor glycemie, een verhoogde uitscheiding van C-peptide en minder schommelingen in de bloedsuikerwaarden overdag. Dat kan wijzen op een betere regulatie van de bloedsuikerspiegels. 
  • De kaliumniveaus in het serum waren lager na inname van SHD, maar bleven onveranderd na inname van 100% SS. Sinaasappelsap is immers een bron van kalium, waarvan bewezen is dat het de normale bloeddruk ondersteunt. 
  • Bij de proefpersonen die dagelijks 100% sinaasappelsap dronken, daalde de gemiddelde urinezuurconcentratie in het bloed met 0,43 mg/dl (p<0,01) door de verhoogde excretie van urinezuur. Dat heeft een positieve impact op het jichtrisico.

Er was ook geen nadelige invloed op de glycemische regulatie. De auteurs concludeerden dat dit te wijten kan zijn aan andere bestanddelen in 100% SS, zoals vitamine C, flavanonen en carotenoïden, die meestal niet voorkomen in SHD (zie tabel hieronder).

Opvallend is ook dat de glycemische index (GI) en de glycemische lading van 100% SS lager zijn dan de waarden die we aantreffen in een typische SHD met een gelijkaardig suikergehalte. Dat kan een gevolg zijn van de aanwezigheid van pectine of bioactieve verbindingen. Internationale GI-tabellen5 kennen aan 100% appelsap een GI van 41 toe, terwijl 100% SS een GI van 50 heeft. Beide dranken vallen daarmee in de categorie ‘laag.’

Zie hieronder voor het volledige rapport.
Verrassend Nieuw Bewijs