Hoe wordt vruchtensap gemaakt?

Het productieproces van vruchtensap verschilt naargelang het sap al dan niet uit concentraat wordt verkregen.

Laten we sinaasappelsap als voorbeeld nemen:  

Niet uit concentraat 
Net als bij alle andere vruchtensappen begint het verhaal van sinaasappelsap in de boomgaard waar de vruchten worden geteeld. De lokale telers kweken de sinaasappelen tot ze rijp zijn en klaar zijn om te worden geplukt. Meteen na het oogsten gaan de rijpe sinaasappelen naar de fabriek. Daar worden ze grondig geïnspecteerd, want alleen de echt rijpe sinaasappelen komen in aanmerking voor het maken van sinaasappelsap. Het inspectieproces neemt zo weinig mogelijk tijd in beslag, zodat de natuurlijke vitaminen en voedingsstoffen van het fruit maximaal bewaard blijven. Tijdens het verwerkingsproces worden de sinaasappelen eerst gewassen en vervolgens geperst.  Het uitgeperste sap wordt zo snel mogelijk gepasteuriseerd. Pasteuriseren is een veelgebruikte techniek om producten – en dus ook sappen – langer vers te houden, hun natuurlijke voedingsstoffen maximaal te bewaren en een optimale kwaliteit te garanderen. 

Uit concentraat 
Een concentraatproces telt een paar extra productiestappen. Naargelang de gebruikte techniek ondergaat het sap een stoomproces (zodat het water uit het sap verdampt) of een ultrafiltratieproces, waarna het wordt geconcentreerd met behulp van omgekeerde osmose. Er ontstaat dan sapconcentraat. Hieraan wordt opnieuw water toegevoegd, waarna het geheel wordt gemengd tot kwalitatief hoogstaand vruchtensap. Het eindproduct wordt tot slot nog gepasteuriseerd en verpakt.  

Ongeacht de gebruikte methode zorgt de producent er steevast voor dat de natuurlijke kenmerken en voordelen van de hele vrucht maximaal worden bewaard tijdens het persen. Ongeconcentreerd en geconcentreerd vruchtensap worden gemaakt met dezelfde verse grondstoffen en worden beide beschouwd als minimaal verwerkt fruit volgens de definitie van de Europese Commissie. Na het verwerkingsproces wordt het vruchtensap zo verpakt dat zijn natuurlijke voedingsstoffen en kwaliteit maximaal bewaard blijven.